Weiss Architecture Studio

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae lorem.

MKAD

MK Architecture & Design

Architectenbureau dat zich richt op nieuwbouw, verbouw en renovatie van unieke objecten.

PERSOONLIJKE AANPAK

Een goede persoonlijke klik is essentieel om er een efficiënt,
maar ook een leuk traject van te maken’

Michelle Kwantes

Na mijn studie Bouwkunde aan de TU Delft heb ik een aantal jaren voor architectenbureaus  gewerkt in Amsterdam en New York. Hier heb ik ervaring opgedaan in utiliteitsbouw, particuliere woningbouw, renovatie en interieur. Na terugkeer in Nederland ben ik MKAD begonnen met mijn eigen unieke aanpak.

De kracht van architectuur

De kracht van architectuur zit in de mate waarin het antwoord kan geven op de werkelijke behoeften van de gebruiker. Dat kan alleen door goed te luisteren naar de wensen van en intensief samen te werken met de opdrachtgevers. Ik vertaal de wensen van mijn opdrachtgevers naar een leefbaar, duurzaam, bruikbaar, maar bovenal mooi en tijdloos object. Iedere opdrachtgever is uniek, daarom is elke opdracht maatwerk. Dat maakt mijn vak tot een continue uitdaging. Samen oplossingen bedenken, samen een maximaal resultaat behalen.

Persoonlijke aanpak

Doordat ik me focus op slechts enkele projecten per jaar, neem ik de tijd voor iedere opdracht. Een goede persoonlijke klik is essentieel om er een efficiënt, maar ook een leuk traject van te maken.

De persoonlijke aanpak begint bij een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek. Hierin bespreken we de wens van de opdrachtgever. Hierbij stellen we de randvoorwaarden, zoals financiële uitgangspunten, duurzaamheid en beeldvorming. Vervolgens gaan we aan de gang met het PVE (Programma van Eisen) en maken we een inventarisatie van de locatie (aanwezige bebouwing, bestemmingsplan, ligging, lichtinval etc.) waardoor we een goede projectdefinitie kunnen maken. Daarna kunnen we aan de slag om weer een bijzonder project te realiseren van begin tot eind.

Geen enkel project is hetzelfde. Iedere opdrachtgever is uniek, en dus ook ieder ontwerp. Ik luister naar de wensen en probeer dit elke keer weer te vertalen naar een uniek ontwerp.

KOSTEN

De kosten van het bouwen van een huis, verbouwing of aanbouw, zijn onder te verdelen in: kosten architect, bouwkosten en overige kosten.
ARCHITECT

De filosofie van MKAD is om vooraf duidelijke afspraken te maken. Het honorarium hangt af van de omvang van mijn betrokkenheid en de verwachtte tijdsbesteding.
De offerte van MKAD is uitgesplitst in de onderdelen:

 • Voorlopig ontwerp
 • Definitief ontwerp
 • Bouwvoorbereiding en aanvraag bouwvergunning
 • Uitvraag en beoordeling offerte aannemers
 • Uitvoering en oplevering
 • Eventueel bouwbegeleiding

We maken duidelijke afspraken over wat er wel en wat er niet in de offerte zit, en wat de kosten zijn indien er ‘meer’ gevraagd wordt.

BOUWKOSTEN

Bouwkosten hangen uiteraard af van de grootte en complexiteit van het object en het afwerkingsniveau. Op basis van de wensen en een eerste schetsontwerp kan ik een opdrachtgever vaak een indicatie geven, wat hij/zij aan bouwkosten kan verwachten. Dit voorkomt dat een opdrachtgever halverwege het proces voor enorme verrassingen komt te staan. Essentieel bij het bouwen binnen budget is een goede aanbesteding bij een aannemer op basis van een volledige omschrijving. Meerkosten in een bouw zijn vaak exponentieel duur.

  Beter meer tijd en aandacht in het voortraject, dan risico’s lopen tijdens de bouw.
OVERIGE KOSTEN
ADVIESKOSTEN
  Naast de architectenkosten, komen er bij nieuwbouw (en in bepaalde mate bij verbouw) ook nog andere advieskosten om de hoek kijken. De hoogte van deze kosten zijn uiteraard ook afhankelijk van de complexiteit van het project:
 • Bouwbesluitberekeningen (+BENG/MPG) (vereist voor nieuwbouw)
 • Constructieberekeningen (vereist voor bouwvergunning)
 • Geotechnisch onderzoek (vereist voor funderingsadvies)
LEGES
  De leges kosten zijn enkel van toepassing indien er een bouwvergunning noodzakelijk is. De leges kosten worden berekend over de omvang van het project en kunnen per gemeente verschillen. Het is dus zaak om in de begroting van het project deze kosten in kaart te brengen.

Tot slot dien je ook rekening te houden met de kosten voor het aanleggen en/of veranderen van nutsvoorzieningen (Water/Electra/Data).